Ons kerkgebouw

Heilig Hart kerk (Heilig Hart – Heilige Joseph parochie)

Deze kerk werd in 1928 ontworpen door H.W. Valk, die behoorde tot de traditionalistische stroming in de architectuur. Het gebouw kenmerkt zich door zijn robuuste bakstenen bouw en de combinatie van gotische en romaanse stijlelementen.

Het was de eerste rooms-katholieke kerk in de arbeiderswijk Over het Spoor. Dat leidde in het begin nog wel eens tot uitingen van ongenoegen zoals het bekladden van de muren. Het interieur is sober. De imposante apostelkoppen van J. Cantre vormen de belangrijkste decoraties. Hij ontwierp ook het H. Hartbeeld aan de achterzijde. De gebrandschilderde ramen zijn van J. Nicolas. Kijk hier als u meer wilt weten over onze kerk.

 

De kerk dateert uit 1928. Zoals dat voor de Tweede Wereldoorlog nog was, omslaat het terrein van de kerk heel wat grond. Daar waar nu de flat staat aan de J. v/d Heijdenstraat, stond vroeger jongensschool “Willibrordus”. Daarachter was aanvankelijk een kleuterschool. En wat nu basisschool “De Wilge” is, was toen de meisjesschool “Gertrudis”. “De Wilge” is dus niet alleen de naam van de boom, maar ook een samenvoeging van die twee namen. De schoolgebouwen en de kerk waren in een soort vierkant gezet met er tussen in een grote tuin. Op foto’s uit die tijd zie je ook dat deze gebouwen hier in deze wijk als eerste neergezet waren, terwijl alles eromheen nog heide was.

Lees meer over het gebouw, de details en de drie kapellen.

Nieuw Nazareth

Door de ruime opzet heeft de parochie extra gebouwen kunnen neerzetten. In 1990 is het parochiecentrum Nieuw Nazareth gebouwd tegen de kerk aan. De ruimte wordt ondermeer gebruikt om na de viering gezellig onder elkaar een kopje koffie te drinken en te praten over dingen die ons bezighouden. Maar er was behoefte aan meer ruimte. Voor ouderen, voor de vele werkgroepen, voor jongeren.

De Drie Berken

In juni 1998 is een nieuw gebouw in de parochietuin geopend. Dat is De Drie Berken. Ook hierin zijn een flink aantal ruimtes voor parochiewerk. Ons parochiesecretariaat is er gevestigd en op de grote zolderruimte kunnen prima zangrepetities gehouden worden.

De parochiekerk heeft natuurlijk met de liturgievieringen in het weekend te maken. Daar wordt de boodschap van Jezus Christus verkondigd. Daar ontspringt de bron van onze inspiratie en ons enthousiasme. Daar horen wij de dromen en visioenen die ons op de been houden. Daar delen wij de vreugde, die ons in aanraking brengt met de diepere stroom onder het leven van alledag. Daar is ook ruimte voor ons verdriet en onze machteloosheid wanneer een dierbare gestorven is. Mensen zijn geschapen om op zulke momenten tegen elkaar aan te kruipen, zich te warmen aan elkaar en vreugde en verdriet met elkaar te delen.

Met de bemoediging in het weekend willen wij de kerk ook door de week een plek geven. De boodschap van Jezus Christus aan ons is, dat wij elkaar lief moeten hebben en de mensen die wij om ons heen hebben evenzo. In een samenleving waarin steeds meer sociale verbanden wegvallen, wil de parochie een spontane gemeenschap zijn die ook in de buurt, waar zij staat, iets kan betekenen.